Kai-lan (Brassica oleracea var. alboglabra)

Kai-lan (również napisane jako gai-lan) to kantońska nazwa warzywa, które jest również znane jako chińskie brokuły. Jest to warzywo liściaste o grubych, płaskich, błyszczących, niebiesko-zielonych liściach z grubymi łodygami i niewielką liczbą maleńkich, prawie śladowych główek kwiatów podobnych do tych z brokułów. Brokuły i kai-lan należą do tego samego gatunku Brassica oleracea, ale kai-lan należy do grupy alboglabry [albus łaciński + glabrus biały i bez włosków]. Jego smak jest bardzo podobny do brokułów, ale nieco bardziej gorzki. Jest również wyraźnie silniejsza. Broccolini jest hybrydą brokułów i kai-lanu, produkowaną przez Mann Packing Company, Inc. Kai-lan jest szeroko spożywane w kuchni chińskiej, a zwłaszcza w kuchni kantońskiej. Do typowych preparatów należą kai-lan z dodatkiem imbiru i czosnku, gotowane lub parzone i podawane z sosem ostrygowym. Jest ona również powszechna w kuchni wietnamskiej, birmańskiej i tajskiej. Kai-lan można wysiewać późnym latem w celu wczesnych zimowych zbiorów. Sadzonki posadzone jesienią przetrwają całą zimę.