Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum)

Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) jest rośliną jednoroczną w rodzinie Fabaceae, z liśćmi składającymi się z trzech małych obovate do podłużnych liści. Jest uprawiana na całym świecie jako roślina półsurowata. Jego nasiona i liście są popularnymi składnikami potraw z Azji Południowej. Fenugreek stosowany jest jako ziele (liście suszone lub świeże), przyprawa (nasiona) oraz warzywa (liście świeże, kiełki i mikrozielenie). Sotolon jest substancją chemiczną odpowiedzialną za charakterystyczny słodki zapach kozieradki. W kuchni subkontynentu indyjskiego często spotykane są nasiona kozieradki w kształcie prostopadłościanu w kolorze żółtym do bursztynowego, używane zarówno w całości, jak i w proszku do przygotowania ogórków, dań warzywnych dal oraz mieszanek przyprawowych, takich jak panchhoron i sambar w proszku. Często są one prażone w celu zmniejszenia goryczy i wzmocnienia smaku. Składnikami nasion kozieradki są flawonoidy, alkaloidy, kumaryny, witaminy i saponiny; najczęściej występującym alkaloidem jest trigonelina, a kumaryny to kwas cynamonowy i skopoletyna.