Ziemniak (Solanum tuberosum)

Ziemniak jest rośliną skrobiową, bulwiastą, pochodzącą z wieloletniej rodziny Solanum tuberosum z rodziny Solanaceae (znanej również jako nocehades). Słowo to może odnosić się zarówno do samej rośliny, jak i bulwy jadalnej. W regionie Andów występują również inne blisko spokrewnione gatunki ziemniaków uprawnych. Ziemniaki zostały wprowadzone poza region Andów cztery wieki temu i stały się integralną częścią wielu kuchni świata. Jest to czwarta co do wielkości na świecie uprawa żywności, po ryżu, pszenicy i kukurydzy. Długoterminowe przechowywanie ziemniaków wymaga specjalistycznej opieki w chłodniach. Dzikie gatunki ziemniaków występują w obu Amerykach, od Stanów Zjednoczonych po południowe Chile. Początkowo uważano, że ziemniaki były udomowione niezależnie w wielu miejscach, ale później testy genetyczne szerokiej gamy kultywarów i dzikich gatunków dowiodły, że ziemniaki pochodzą z obszaru dzisiejszego południowego Peru i północno-zachodniej Boliwii (z gatunku z kompleksu Solanum brevicaule), gdzie zostały udomowione 7,000-10,000 lat temu. Po wiekach selektywnej hodowli, obecnie istnieje ponad tysiąc różnych rodzajów ziemniaków. Spośród tych podgatunków, odmiana, która w pewnym momencie wyrosła na Archipelagu Chiloé, pozostawiła swój germplazmat na ponad 99% uprawianych ziemniaków na świecie. Roczna dieta przeciętnego obywatela świata w pierwszej dekadzie XXI wieku zawierała około 33 kg ziemniaków. Lokalne znaczenie ziemniaka jest jednak bardzo zmienne i szybko się zmienia. W Europie (zwłaszcza w Europie Wschodniej i Środkowej), gdzie produkcja per capita jest nadal najwyższa na świecie, ale najszybszy rozwój w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat nastąpił w Azji Południowej i Wschodniej. Chiny są obecnie największym na świecie krajem produkującym ziemniaki, a prawie jedna trzecia światowych ziemniaków zbierana jest w Chinach i Indiach.