Pochrzyn - Yam (Dioscorea)

Yam jest potoczną nazwą niektórych gatunków roślin z rodzaju Dioscorea (rodzina Dioscoreaceae), które tworzą jadalne bulwy. Są to wieloletnie pnącza ziołowe uprawiane do spożycia bulw skrobi w Afryce, Azji, Ameryce Łacińskiej, na Karaibach i Oceanii. Istnieje wiele odmian ignamu. Chociaż niektóre odmiany słodkich ziemniaków (Ipomoea batatas) są również nazywane ignamem w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych i Kanady, nie jest to część rodziny Dioscoreaceae; raczej jest to w porannej rodzinie chwały Convolvulaceae. Prawdziwy batat jest wszechstronnym warzywem. Może być grillowany, pieczony, smażony, grillowany, gotowany, pieczony, wędzony, a po starciu jest przetwarzany na przepis deserowy. Yams są podstawową uprawą Igbo mieszkańców Nigerii, w ich języku jest znany jako ji, i upamiętniają to poprzez organizowanie festiwali yam znanych jako Iri-ji lub Iwa-Ji w zależności od dialektu. Ignamy są podstawowym towarem rolniczym i ważnym kulturowo w Afryce Zachodniej, gdzie zbierane jest ponad 95 procent światowych zbiorów ignamu. Ignamy są nadal ważne dla przetrwania w tych regionach. Niektóre odmiany tych bulw mogą być przechowywane przez okres do sześciu miesięcy bez chłodzenia, co czyni je cennym zasobem na roczny okres niedoboru żywności na początku sezonu mokrego. Odmiany Yam uprawiane są również w innych wilgotnych krajach tropikalnych. Bulwy Yam mogą rosnąć do 1,5 metra (4,9 metra) długości i ważyć do 70 kilogramów (154 lb) i 3 do 6 cali wysokości. Warzywa mają szorstką skórkę, która jest trudna do obrania, ale która zmiękcza się po ogrzaniu. Skóry różnią się kolorem od ciemnobrązowego do jasnoróżowego. Większość warzyw składa się z dużo bardziej miękkiej substancji zwanej "mięsem". Substancja ta ma kolor od białego lub żółtego do purpurowego lub różowego w dojrzałych ignamach.