Warzywa liściaste
Endywia (Cichorium endivia)
Endywia, Cichorium endivia, jest warzywem liściastym należącym do rodziny stokrotka. Endive może być gotowane lub używane na surowo w...
Rokietta siewna, Roukola (ssp.) (Eruca vesicaria ssp. sativa)
Eruca sativa (syn. E. vesicaria subsp. sativa (Miller) Thell., Brassica eruca L.) jest jadalną rośliną jednoroczną, powszechnie znaną jako...
Wilec wodny (Ipomoea aquatica)
Ipomoea aquatica jest rośliną półkwasową, tropikalną, uprawianą jako warzywo na delikatne pędy i liście. Występuje w tropikalnych i...
Sałata (Lactuca sativa)
Około 50 r. n.e., liście sałaty były często gotowane i podawane przez Rzymian z sosem olejowo-orzechowym, jednak mniejsze liście były czasami...
Rzeźba ogrodowa (Lepidium sativum)
Reżucha (Lepidium sativum), czasami nazywana rzeżuchą ogrodową, aby odróżnić ją od podobnych roślin, nazywaną również rzeżuchą...
Szpinak (Spinacia oleracea)
Szpinak (Spinacia oleracea) jest jadalną rośliną kwitnącą w rodzinie Amaranthaceae. Pochodzi z centralnej i południowo-zachodniej Azji. Jest to...
Szwajcarska chard (Beta vulgaris ssp. cicla)
Chard (Beta vulgaris subsp. cicla), jest liściastym zielonym warzywem często używanym w kuchni śródziemnomorskiej. Liście mogą być zielone...
Sałatka kieszonkowa (Eruca vesicaria)
Eruca sativa (syn. E. vesicaria subsp. sativa (Miller) Thell., Brassica eruca L.) jest jadalną rośliną jednoroczną, powszechnie znaną jako...