Przyprawy
Gorczyca biała (Sinapis alba)
Gorczyca biała (Sinapis alba) jest rośliną jednoroczną z rodziny Brassicaceae. Czasami określa się ją również jako Brassica alba lub B...
Mak opium (Papaver somniferum)
Papaver somniferum, mak Opium, jest gatunkiem rośliny, z której pochodzi opium i mak. Opium jest źródłem wielu środków odurzających, w tym...
Wasabi (Wasabia japonica)
jest członkiem rodziny Brassicaceae, do której należą kapusta, chrzan i musztarda. Nazywany jest również chrzanem japońskim, choć nie...
Cynamon (Cynamon)
Cynamon jest przyprawą otrzymywaną z wewnętrznej kory kilku drzew z rodzaju Cinnamomum, która jest stosowana zarówno w słodkich, jak i...
Dzikie selery (Apium graveolens)
Dzikie seler jest powszechną nazwą dla kilku roślin Dzikie seler może odnosić się do Dzikie formy uprawy selera, Apium graveolens Angelica...
Chrzan (Armoracia rusticana)
Chrzan (Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia) jest wieloletnią rośliną z rodziny Brassicaceae (do której należą również musztarda...
Kapary (Capparis spinosa)
Capparis spinosa, krzew kaparów, zwany również różą Flinders, jest rośliną wieloletnią, zimowo-decydującą, która ma zaokrąglone...
Kminek (Carum carvi)
Kminek kminkowy (Carum carvi), znany również jako koper włoski południka, lub perski kminek, jest rośliną dwuletnią w rodzinie Apiaceae...