Zobacz również

Ser

Ymer

Ymer to duński kwaśny produkt mleczny, znany od 1930 roku. Produkowany jest poprzez fermentację mleka pełnego z hodowlą bakterii Lactocococcus lactis. Przy produkcji sfermentowanych produktów mlecznych, takich jak jogurt, ymer, filmjölk, skyr, qvark i A-38, a także przy produkcji sera, można dodać bakterie kwasu mlekowego, które przekształcają cukier mlekowy w mleko w kwas mlekowy i inne substancje. Kwasowość sprawia, że mleko jest grubsze, nadaje mu cierpki smak i wydłuża okres przydatności do spożycia o kilka dni. W przeciwieństwie do innych fermentowanych przetworów mlecznych, ymer jest odsączany z serwatki. Oznacza to, że ymer ma wyższą zawartość suchej masy, w tym białka, podczas gdy zawartość tłuszczu pozostaje na poziomie 3,5% jak w pełnym mleku. Ymer jest stosowany w śniadaniach, przekąskach, deserach, dressingach i pieczeniu. Tradycyjną polewą śniadaniową jest ymerdrys ("ymer Sprinkle"), który jest mieszanką okruchów chleba rugbrød i brązowego cukru. 1 decylitr ymera zawiera 146 kJ (35 kilokalorii).