Grzyby
Podłoże do uprawy pieczarek jako nawóz? Jak wykorzystać podłoże popieczarkowe?
Polska jest jednym z największych producentów pieczarek. Trafiają one na polski i zagraniczny rynek. Pieczarki uprawiane są na...
Grzyby pospolite (Agaricus bisporus)
Agaricus bisporus - znany różnie, gdy biały jak grzyby pospolite, pieczarka, grzyb biały, pieczarka hodowlana, grzyb stołowy, pieczarka...
Ucho Żyda (Auricularia auricula-judae)
Auricularia auricula-judae, znany jako ucho Żyda, ucho drewniane, ucho galaretki lub przez kilka innych nazw zwyczajowych, jest gatunkiem...
Shiitake (Lentinus edodes)
Shiitake (Lentinula edodes) jest jadalnym grzybem pochodzącym z Azji Wschodniej, który jest uprawiany i konsumowany w wielu krajach Azji. Jest to...
Płomiennica zimowa (Flammulina velutipes)
Enokitake to długi, cienki biały grzyb używany w kuchni wschodnioazjatyckiej (np. chiński, japoński i koreański). Grzyby te to odmiany...
Ostryga ostrygowata (ostryga Pleurotus ostryga)
Pleurotus to rodzaj grzybów oskrobanych, w skład którego wchodzi jeden z najczęściej spożywanych grzybów, P. ostreatus. Gatunki pleurotusa...
Grzyb ucha chmurowego (Auricularia polytricha)
Grzyb ucha chmurowego (Auricularia polytricha, syn. Hirneola polytricha) jest jadalnym grzybem galaretkowym. Jest szaro-brązowy w kolorze i często...
Maitake (Grifola frondosa)
Grifola frondosa to grzyby poliporowe, które rosną w skupiskach u podstawy drzew, szczególnie dębów. Grzyb jest powszechnie znany wśród...