Kapusty
Brokuły (Brassica oleracea var. italica)
Brokuły to jadalna zielona roślina z rodziny kapustowatych, której duża głowa kwitnąca używana jest jako warzywo. Słowo brokuły pochodzi z...
Kapusta pekińska (Brassica rapa)
Kapusta pekińska (Brassica rapa, podgatunek pekinensis i chinensis) może odnosić się do dwóch różnych odmian chińskich warzyw liściastych...
Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)
Kalafior jest jednym z kilku warzyw z gatunku Brassica oleracea, w rodzinie Brassicaceae. Jest to roślina jednoroczna, która rozmnaża się z...
Kiełki brukseli (Brassica oleracea var. gemmifera)
Kiełki brukselskie to odmiana z grupy kapusty Gemmifera, uprawiana dla jej jadalnych pąków. Zielone warzywa liściaste mają zazwyczaj średnicę...
Kapusta czarna (Brassica oleracea var. viridis)
Grupa acefalowa odnosi się do każdego rodzaju kapustnych, które rosną bez centralnej "głowy" typowej dla wielu odmian kapusty. Należą one do...
Komatsuna (Brassica rapa var. perviridis)
Komatsuna (Brassica rapa var. perviridis lub komatsuna) jest rodzajem warzywa liściastego. Jest to wariant tego samego gatunku co rzepa pospolita...
Pak choy (Brassica rapa var. chinensis)
Kapusta pekińska (Brassica rapa, podgatunek pekinensis i chinensis) może odnosić się do dwóch różnych odmian chińskich warzyw liściastych...
Kapusta pekińska (Brassica rapa var. pekinensis)
Kapusta pekińska (Brassica rapa subsp. pekinensis), znana również jako kapusta selera, jest rodzajem kapusty chińskiej pochodzącej z regionu...