Warzywa korzeniowe
Rzodkiewka (Raphanus sativus)
Rzodkiewka (Raphanus sativus) jest jadalnym warzywem korzeniowym z rodziny Brassicaceae, które było udomowione w Europie w czasach przedromańskich...
Celeriac czyli Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum)
Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum), zwany również rzepą zakorzenioną w korzeniach selera lub seler naciowy, jest odmianą selera...
Marchew (Daucus carota ssp. sativus)
Marchew (Daucus carota subsp. sativus; jest warzywem korzeniowym, zwykle w kolorze pomarańczowym, choć istnieją odmiany purpurowe, czerwone...
Korzenie cykorii (Cichorium intybus var. sativum)
Cykoria korzeniowa (Cichorium intybus var. sativum) jest uprawiana w Europie jako substytut kawy. Korzenie są wypiekane, mielone i stosowane jako...
Rzodkiewka czarna (Raphanus sativus var. niger)
Czarna hiszpańska" lub "Czarna hiszpańska runda" występują zarówno w formie okrągłej, jak i wydłużonej, i są czasami nazywane po prostu...
Rzodkiewka pospolita (Raphanus sativus var. longipinnatus)
Daikon, mooli lub biała rzodkiewka to łagodny, bardzo duży, biały rzodkiew wschodnioazjatycki o szerokim zakresie zastosowań kulinarnych. Mimo...
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris var. rubra)
Burak ćwikłowy to część buraka ćwikłowego, znanego również w Ameryce Północnej jako burak stołowy, burak ogrodowy, burak czerwony lub...
Rzodkiewka (var.) (Raphanus sativus var. sativus)
Rzodkiewka (Raphanus raphanistrum subsp. sativus) jest jadalnym warzywem korzeniowym z rodziny Brassicaceae, udomowionym w Europie w czasach...